Hoe ziet de rug er eigenlijk uit?
De rug kan voor veel mensen een bron van ellende zijn. Een plotselinge pijnscheut, een zeurend gevoel in de onderrug. Ineens niet meer omhoog kunnen komen nadat je gebukt stond. Dit zijn klachten die veel voorkomen. Maar liefst 75% van de Nederlanders heeft hier last van. De oorzaak van deze klachten kan heel verschillend zijn. De rug is zeer complex samengesteld en er zijn veel structuren zoals zenuwen, ligamenten, fascie, zenuwen en spieren die betrokken kunnen zijn bij de ervaren pijn.
De opbouw van de wervelkolom
- C1-C7: dit zijn de nekwervels (cervicale gedeelte). De bovenste nekwervel heet ‘Atlas’ en deze draagt het hoofd en zorgt dat u kunt knikken met het hoofd, de ja-beweging. De tweede nekwervel heet ‘Draaier’ (Axis) en deze zorgt ervoor dat we het hoofd kunnen schudden, de nee-beweging.
- T1-T12: dit zijn de 12 borstwervels (bovenrug, dorsale of thoracale gedeelte). De wervels zijn verbonden met 12 ribben. Deze beschermen veel belangrijke organen zoals de longen en het hart.
- L1-L5: dit zijn de lendenwervels (onderrug, lumbale gedeelte). De lendenwervels zijn de grootste en sterkste botten in de wervelkolom en ze ondersteunen het lichaam.
- S1-S3/S5: dit is het heiligbeen. Dit zijn vergroeide wervels. Het beschermt de organen in het bekken.
- Tot slot het staartbeentje (stuitje). Dit zijn 4 vergroeide wervels en het hangt aan het heiligbeen.
De wervelkolom heeft van de zijkant een S-curve. Deze is bedoeld om schokken op te vangen die zich tijdens het bewegen voordoen, zodat die niet doordringen tot in de hersenen. De mate waarin de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen maakt dat de schokdempersfunctie optimaal kan worden benut. De tussenwervelschijven die zich tussen de wervels bevinden spelen hierin ook een grote rol.
Ervaar je klachten van je nek of rug? Neem dan contact op met OriGENE behandelaar bij u in de buurt voor meer informatie.