Nekhernia. Wat is het en wat kan je er aan doen?

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf in de rug wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Stulpt de tussenwervelschijf uit op het niveau van de nekwervels, dan spreekt men van een nekhernia. Een nekhernia komt het vaakst voor tussen C6-C7.  De uitstulping van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken, waardoor er uitstralende pijn in een arm kan ontstaan. Deze pijn kan samen gaan met kramp in de spieren. Het gevolg daarvan is dat de normale kromming in de bovenste helft van de wervelkolom verandert. U kunt merken dat u uw houding gaat aanpassen om zodoende minder pijn te ervaren.

Nekhernia. Wat is het en wat kan je er aan doen?

Nekhernia; wat is de oorzaak?

Slijtage (of degeneratie) van een tussenwervelschijf is een proces dat in de loop der jaren bij iedereen plaatsvindt en wordt versterkt door:

  • Verkeerde houding. Vooral de ‘schildpadhouding’ is een grote boosdoener: het hoofd voorovergebogen met de schouders naar voren. Vaak en langdurig een verkeerde houding aannemen zorgt ervoor dat de nekwervels scheef gaan staan. Tegenwoordig ook wel genoemd de “gamebochel”.
  • Uit onderzoek is gebleken, dat roken het slijtageproces van de tussenwervelschijven kan versnellen.
  • Te weinig belasten van de Nek. Als de spieren verslapt zijn, dan krijgt de halswervelkolom onvoldoende steun om goed in positie te blijven en zal de druk op de tussenwervelschijf groter en onevenredig worden, met klachten als gevolg
  • Ook het ouder worden speelt een rol. Doordat de tussenwervelschijven uitdrogen kan de scheefstand én de kans op uitstulpingen verder toenemen.

Bovenstaande zaken kunnen leiden tot chronische klachten van de nek, schouders en de armen. Een acute nekhernia kan ontstaan door een verkeers- of sportongeval.

 

Wat zijn de klachten van een nekhernia?

Door de druk op een zenuw ervaart men pijn in de nek, de schouders en heeft men ook uitstralende pijn in beide armen. In ernstige gevallen heeft men ook uitvalverschijnselen zoals verlammingen en/of gevoelsverlies met soms tintelende gevoelens in de armen tot zelfs in de handen.

 

Nekhernia en de OriGENE behandeling

Voor de behandeling van nekklachten is in 2018 de Origene2 (een nieuw en uniek behandeltoestel) beschikbaar gekomen. De OriGENE behandeling kan bij nekhernia worden toegepast mits het geen verergering van de klachten geeft. De behandeling zal de spierkracht, mobiliteit en de juiste stand van de nek bevorderen. Doordat de nek en bovenrug spieren sterker worden kunnen klachten t.g.v. de hernia verminderen. Ook kan de uitstulping van de tussenwervelschijf verminderen of weggaan, waardoor de klachten sterk verminderen en soms helemaal verdwijnen. Door de OriGENE therapie kan de patiënt goed aanvoelen welke houding juist is en leren de juiste spieren aan te spannen.

 

Nekhernia? : Waar kunt u de Origene- behandellocaties vinden?

U kunt de OriGENE behandeling volgen op circa 90 verschillende locaties verspreid door heel Nederland.  De behandeling wordt gedaan onder de persoonlijke begeleiding van speciaal daartoe opgeleide fysio- en manueel therapeuten. Centraal staat het OriGENE-behandeltoestel. Hiermee volgt u onder 1 op 1 begeleiding van uw Origene-fysiotherapeut een therapie die bestaat uit een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining. Op maat, dus volledig afgestemd op uw individuele klacht, beperkingen en mogelijkheden. Ook belangrijk is dat patiënten Origene als een  veilige, gecontroleerde behandeling ervaren.
Vind hier uw behandellocatie en volg de Origene therapie.

0031 (0)6 33879170